healthy

Senaste inläggen

Av A Lindström - 4 juni 2014 16:05

 

Denna kaka smakar lite likt digestivekex, en nyttigare kaka som passar att ätas som den är utan något på eller med glasyr på.


Recept:


1 dl mandelmjöl

1 dl grahamsmjöl

1 dl dinkelmjöl

2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljarom om man vill ha mer vaniljsmak, 1 krm vaniljarom motsvarar 1 tsk vaniljsocker)

Ca 1½ dl stevia (ska man inte ha någon glasyr på kakan och vill ha den sötare, så tillsätt bara mer stevia)

Ca 80-100 g smör


Blanda allt i en matberedare, kavla ut degen med lite mjöl (dinkelmjöl) så den inte fastnar, tryck ut kakorna med kakform (jag använde ett glas och det funkar precis lika bra)

Lägg kakorna på bakplåtspapper i 175 grader i ca 10-15 min.

Låt dom svalna innan garnering, annars rinner glasyren av.


Glasyr:


5-6 tsk florsocker ( eller sukrin melis, sockerfritt florsocker)

2 tsk vatten

Karamellfärg (några droppar)

Glasyren får inte vara för rinnig, tillsätt bara mer florsocker.


Här finns beskrivning på hur jag gör mönster i glasyren, hehe hoppas ni förstår vad jag menar   

Tänk på att jobba fort då det gäller glasyr, det stelnar fort.


 


 

Av A Lindström - 2 maj 2014 19:53

Då var det dags för lite gofika, men så klart nyttigt ska de vara.

Ibland så får jag verkligen ett kraftigt sötsug, och istället för att köpa en massa onyttiga alternativ som köpes eller hemagjort fika med en massa socker och vitt mjöl.

Så gör jag nyttigt fika hemma, som smakar så gott och dessutom är bättre.

Och så kan man ta en kaka extra   



Syltgrottor


 


4½ dl Dinkelmjöl 

½ dl Stevia

1 msk Honung

1 tsk Bakpulver

2 krm Vaniljarom

200g Smör


Fyllning: Sylt (Gärna hemmagjord)


Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop i en bunke det torra ingredienserna, skär smöret i mindre bitar lägg i en matberedare tillsammans med honung och vaniljarom.

Blanda samman alla ingredienserna i matberedaren till en deg, låt degen vara i kylen en stund så blir den lättare att hantera.

Rulla till bollar, och lägg den på en plåt med pakplåtspapper.

Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i lite sylt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.



Mina kanel kokos kakor


 


2 dl Dinkelmjöl

1 dl Mandelmjöl

1½ dl Kokosolja

1 tsk Kanel

1 tsk Kakao

½ dl Stevia

2 tsk Honung

2 tsk Bakpulver

2 krm Vaniljarom

1 tsk Vatten


Sätt ugnen på 175 grader

Blanda samman det torra ingredienserna, sedan häll i mjölblandningen i matberedare tillsammans med den kylskåpskalla kokosoljan, honungen, vaniljarom och vatten.

Mixa till det blir en deg, rulla till bollar på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dom lite.

Grädda i ca 10 min.



Av A Lindström - 25 april 2014 22:05

Ni får gärna ge förslag på vad jag ska lägga in på bloggen, såklart gör jag en nyttigare variant av det :)

// A.Lindström


Av A Lindström - 24 april 2014 19:49

Idag gjorde jag och sambon smörgåstårta, den är god och nyttig.

Men ännu godare om den får stå ett dygn i kylen, så alla smaker får komma fram.


 


Botten:


2 dl Mandel

2,5 dl Pofibrer

1 msk Fiberhusk

1 tsk Salt

3 tsk Bakpulver

1 Ägg

2 Äggvitor

2 dl Kvarg

0,5 dl Vatten


Ung: 165g


Balnda det torra ingredienserna i en bunke, och blanda kvarg, ägg och vatten i en annan.

Häll över de torra igredienserna i kvargblandningen och rör om.

Häll degen i en insmord brödform, eller lägg ett bakplåtspapper i brödformen för att lättare stjälpa upp brödet när det är klart.

grädda i ugnen ca 50-60 min.

Låt svalna innan servering och skiva sedan upp brödet i lagom tjocka skivor. Går alldeles utmärkt att frysa in och är underbart gott att rosta.


Fyllning 1 (tonfiskröra):

  • 1 burk tonfisk i vatten
  • 1 dl kesella lätt
  • 60 g mager färskost (Jag använde Philadelphia light)
  • Färsk hackad dill
  • 1 liten finhackad rödlök
  • Pressad citron (efter tycke och smak)
  • Flingsalt wild garlic (tillsätt efter behov)
  • 2 st kokta finhackade ägg

Fyllning 2 (skagenröra):

  • 1 dl kesella lätt
  • 60 g mager färskost
  • 1 liten hackad rödlök
  • Ca 100 g skalade räkor
  • Färsk hackad dill
  • Pressad citron
  • Flingsalt wild garlic (Tillsätt efter behov)

Överdrag:

  • 1 dl kvarg lätt
  • 80 g mager färskost (ex. philadelphia)

Garnering:

  • Kalkonskivor (smörgåspålägg)
  • Skivad gurka alt. skivor av gravad lax
  • 1 kokt ägg
  • Körsbärstomater
  • Avokado
  • 150 g skalade räkor
  • Citronskivor
  • Dillkvist

Uförande:

Tillred brödet enligt instruktionerna och låt svalna helt innan hantering. Dela sedan brödrundeln så att du får två tunnare tårtbottnar.

Blanda sedan samman fyllning 1 och bred ut på den nedersta tårtbotten. Lägg på locket och tillred överdraget samt fyllning 2.

Täck hela tårtan med överdragssmeten och glöm inte att täcka kanterna runt om. 

Täck sedan tårtan med kalkon skinkan (även kanterna), sedan garnera efter smak och tycke.


 


 

 OBS! precis som med vanliga smörgåstårtor så blir denna godast när den fått stå och dra till sig.

Av A Lindström - 21 april 2014 17:13

 

Det är så enkelt att göra maränger, och man kan verkligen variera med smaker, utseende och färg.

Dessutom kan man göra maränger som inte innehåller socker, men som ändå smakar bra.


Näringsvärde för hela maräng satsen:


Kcal-41

P-10,1

K-0,01 (med stevia 20,0)

F-0


Ingredienser:


3 Äggvitor

2 msk Stevia strö (alt ta 1 msk socker och 1 msk stevia)

1 krm Vaniljarom


Vispa det rumstempererade äggvitorna i ca 1 min, tillsätt sedan vaniljarom och stevia.

Fortsätt och vispa ytteligare 3-4 min, sedan klicka ut på en plåt i 115 g i ca 30-45 min + ca 20-30 min eftervärme.

Låt dom sedan svalna.


Om man vill kan man senare doppa dom i 70-80% choklad.

Av A Lindström - 18 april 2014 18:32

 

Vem gillar inte pizza?

De gör självklart jag, men såklart så väljer jag hellre de nyttigare alternativen.

Denna pizza går så fort att göra och de smakar mycket gott, samtadigt som den är nyttigare :)


Recept:


1 Pkt Tortillabröd

Ost

Ajvar

Skinka 

Bananer

Curry


(Såklart så kan du välja vilken typ av fyllning du vill ha på din pizza, jag bara älskar denna fyllning)

Ta ut tortillabröden och lägg dom på en plåt, bred ut ajvar sedan din fyllning och sen krydda med lite curry på pizzan.


Grädda i 170g i ca 15-20 min.

Av A Lindström - 3 april 2014 21:18

Nyttiga och goda chokladplättar, med endast 3 ingredienser.

1 Banan
2 Ägg
1 och en halv msk cacao

Blanda samman allt i en matberedare eller med stavmixer, stek på medelvärme med lite olja så att de inte ska fastna så lätt i pannan.
Jag äter mina med lite agavesirap och lite kanel på, men är också gott med bara honung till.

Chokladplättar ser kanske inte så gott ut, men smakar helt fantastisk!!

Av A Lindström - 2 april 2014 23:13

Havre och mandelgröt, låter inte de gott?!
Det kan jag säga är smaskens, och mycket nyttigt.

De du behöver är:

3 msk Havremjöl
1 msk mandelmjöl
1 dl vatten
En nypa salt

Blanda samman allt i en skål värm i mikron i ca 50-60 sek.
Ta ut gröten lite då och då för att blanda, värm till du har den tjocklek du vill ha på gröten.
Jag har hemmagjord sylt på, och oatly havredryck till.
Så gott och nyttigt!

Presentation


Mat och sötsaker som är nyttigt för dig.

På denna blogg ska jag visa så gott och enkelt de är att vara nyttig, kommer att lägga ut en massa recept på både mat och gosaker som jag gör här hemma.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards