Senaste inläggen
Denna kaka smakar lite likt digestivekex, en nyttigare kaka som passar att ätas som den är utan något på eller med glasyr på.
Recept:
1 dl mandelmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelmjöl
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljarom om man vill ha mer vaniljsmak, 1 krm vaniljarom motsvarar 1 tsk vaniljsocker)
Ca 1½ dl stevia (ska man inte ha någon glasyr på kakan och vill ha den sötare, så tillsätt bara mer stevia)
Ca 80-100 g smör
Blanda allt i en matberedare, kavla ut degen med lite mjöl (dinkelmjöl) så den inte fastnar, tryck ut kakorna med kakform (jag använde ett glas och det funkar precis lika bra)
Lägg kakorna på bakplåtspapper i 175 grader i ca 10-15 min.
Låt dom svalna innan garnering, annars rinner glasyren av.
Glasyr:
5-6 tsk florsocker ( eller sukrin melis, sockerfritt florsocker)
2 tsk vatten
Karamellfärg (några droppar)
Glasyren får inte vara för rinnig, tillsätt bara mer florsocker.
Här finns beskrivning på hur jag gör mönster i glasyren, hehe hoppas ni förstår vad jag menar
Tänk på att jobba fort då det gäller glasyr, det stelnar fort.
Då var det dags för lite gofika, men så klart nyttigt ska de vara.
Ibland så får jag verkligen ett kraftigt sötsug, och istället för att köpa en massa onyttiga alternativ som köpes eller hemagjort fika med en massa socker och vitt mjöl.
Så gör jag nyttigt fika hemma, som smakar så gott och dessutom är bättre.
Och så kan man ta en kaka extra
Syltgrottor
4½ dl Dinkelmjöl
½ dl Stevia
1 msk Honung
1 tsk Bakpulver
2 krm Vaniljarom
200g Smör
Fyllning: Sylt (Gärna hemmagjord)
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop i en bunke det torra ingredienserna, skär smöret i mindre bitar lägg i en matberedare tillsammans med honung och vaniljarom.
Blanda samman alla ingredienserna i matberedaren till en deg, låt degen vara i kylen en stund så blir den lättare att hantera.
Rulla till bollar, och lägg den på en plåt med pakplåtspapper.
Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i lite sylt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.
Mina kanel kokos kakor
2 dl Dinkelmjöl
1 dl Mandelmjöl
1½ dl Kokosolja
1 tsk Kanel
1 tsk Kakao
½ dl Stevia
2 tsk Honung
2 tsk Bakpulver
2 krm Vaniljarom
1 tsk Vatten
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda samman det torra ingredienserna, sedan häll i mjölblandningen i matberedare tillsammans med den kylskåpskalla kokosoljan, honungen, vaniljarom och vatten.
Mixa till det blir en deg, rulla till bollar på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dom lite.
Grädda i ca 10 min.
Ni får gärna ge förslag på vad jag ska lägga in på bloggen, såklart gör jag en nyttigare variant av det :)
// A.Lindström
Idag gjorde jag och sambon smörgåstårta, den är god och nyttig.
Men ännu godare om den får stå ett dygn i kylen, så alla smaker får komma fram.
Botten:
2 dl Mandel
2,5 dl Pofibrer
1 msk Fiberhusk
1 tsk Salt
3 tsk Bakpulver
1 Ägg
2 Äggvitor
2 dl Kvarg
0,5 dl Vatten
Ung: 165g
Balnda det torra ingredienserna i en bunke, och blanda kvarg, ägg och vatten i en annan.
Häll över de torra igredienserna i kvargblandningen och rör om.
Häll degen i en insmord brödform, eller lägg ett bakplåtspapper i brödformen för att lättare stjälpa upp brödet när det är klart.
grädda i ugnen ca 50-60 min.
Låt svalna innan servering och skiva sedan upp brödet i lagom tjocka skivor. Går alldeles utmärkt att frysa in och är underbart gott att rosta.
Fyllning 1 (tonfiskröra):
Fyllning 2 (skagenröra):
Överdrag:
Garnering:
Uförande:
Tillred brödet enligt instruktionerna och låt svalna helt innan hantering. Dela sedan brödrundeln så att du får två tunnare tårtbottnar.
Blanda sedan samman fyllning 1 och bred ut på den nedersta tårtbotten. Lägg på locket och tillred överdraget samt fyllning 2.
Täck hela tårtan med överdragssmeten och glöm inte att täcka kanterna runt om.
Täck sedan tårtan med kalkon skinkan (även kanterna), sedan garnera efter smak och tycke.
OBS! precis som med vanliga smörgåstårtor så blir denna godast när den fått stå och dra till sig.
Det är så enkelt att göra maränger, och man kan verkligen variera med smaker, utseende och färg.
Dessutom kan man göra maränger som inte innehåller socker, men som ändå smakar bra.
Näringsvärde för hela maräng satsen:
Kcal-41
P-10,1
K-0,01 (med stevia 20,0)
F-0
Ingredienser:
3 Äggvitor
2 msk Stevia strö (alt ta 1 msk socker och 1 msk stevia)
1 krm Vaniljarom
Vispa det rumstempererade äggvitorna i ca 1 min, tillsätt sedan vaniljarom och stevia.
Fortsätt och vispa ytteligare 3-4 min, sedan klicka ut på en plåt i 115 g i ca 30-45 min + ca 20-30 min eftervärme.
Låt dom sedan svalna.
Om man vill kan man senare doppa dom i 70-80% choklad.
Vem gillar inte pizza?
De gör självklart jag, men såklart så väljer jag hellre de nyttigare alternativen.
Denna pizza går så fort att göra och de smakar mycket gott, samtadigt som den är nyttigare :)
Recept:
1 Pkt Tortillabröd
Ost
Ajvar
Skinka
Bananer
Curry
(Såklart så kan du välja vilken typ av fyllning du vill ha på din pizza, jag bara älskar denna fyllning)
Ta ut tortillabröden och lägg dom på en plåt, bred ut ajvar sedan din fyllning och sen krydda med lite curry på pizzan.
Grädda i 170g i ca 15-20 min.
Nyttiga och goda chokladplättar, med endast 3 ingredienser.
1 Banan
2 Ägg
1 och en halv msk cacao
Blanda samman allt i en matberedare eller med stavmixer, stek på medelvärme med lite olja så att de inte ska fastna så lätt i pannan.
Jag äter mina med lite agavesirap och lite kanel på, men är också gott med bara honung till.
Chokladplättar ser kanske inte så gott ut, men smakar helt fantastisk!!
Havre och mandelgröt, låter inte de gott?!
Det kan jag säga är smaskens, och mycket nyttigt.
De du behöver är:
3 msk Havremjöl
1 msk mandelmjöl
1 dl vatten
En nypa salt
Blanda samman allt i en skål värm i mikron i ca 50-60 sek.
Ta ut gröten lite då och då för att blanda, värm till du har den tjocklek du vill ha på gröten.
Jag har hemmagjord sylt på, och oatly havredryck till.
Så gott och nyttigt!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|